Welcome

LED izzó – ha gazdaságos és biztos világításra vágyunk

Mit kell tudnunk a LED izzókról?

A LED izzó nem más, mint a LED (Light Emitting Diode), avagy a fénykibocsátó dióda és az abból készült izzó, amely valójában nem is izzik, ahogy a neve állítja, sokkal inkább úgy fejezném ki, hogy fényt bocsát ki magából. Egy igen gazdaságos és előnyös módja az otthoni kényelmes világítás beszerelésének, ugyanis rendkívül sok pozitív tulajdonsággal bír. Így amennyiben a világítási rendszer lecserélésén vagy új házba, esetleg lakásba való beépítést tervezünk, nem is kell tovább keresgélnünk.

Milyen előnyei vannak a LED izzónak?

A LED izzó előnyei közé tartozik például a kiváló hatásfok. Az áramból ugyanis nem hőt termelnek, hanem fényt, amely egyet jelent azzal is, hogy az izzó akkor sem lesz melegebb egy langyos érzetnél, hogyha már órák óta használjuk a világítást. Ez fontos lehet például a biztonság szempontjából, hiszen ennél a világítási fajtánál nem kell majd attól tartanunk, hogy leég a ház, ha esetleg égve felejtjük azt, míg kiugrunk a kisboltba és aztán leállunk néhány órára pletykálni, ha már ott vagyunk. Összehasonlításképp azt tudom elmondani, hogy egy rendes villanykörte hatásfoka tizennégy lumen/watt, addig a LED világítás akár a hatvan és szászhúszas értéket is elérhetik ugyanezen szempont alapján.  A korábbi izzókkal ellentétben, amelyek néhány hét vagy hónap után cserélésre szorultak, a LED technológiával ellátott fényforrás általában harminc és ötvenezer órás élettartammal bír, amely napi nyolc órás égetés mellett is tíz évet jelent az alsó határon. Ennél persze árnyaltabb a helyzet, hiszen egy LED izzót sem használunk annyit nyáron, mint télen, az élettartama függ attól is, milyen körülmények között kell majd teljesítenie a lakásban vagy azon kívül. További előnyük, hogy nincs felmelegedési ideje a lámpának, hiszen az felkapcsolás után azonnal a teljes fényerejével világítja meg a szobát, és még az sem okoz a számukra problémát, hogyha a családban a kisgyerek úgy dönt, a villanykapcsoló lesz a legújabb játékszere. Ez ugyanis sem az élettartamot, sem a teljesítményt nem fogja majd befolyásolni, úgyhogy bátran kapcsoljuk le az égőt akkor is, ha csak egy pár percre ugrunk át  a másik szobába, hiszen így további áramot spórolhatunk meg.

A színes LED izzók és a hideg és meleg fény közti különbség

Most, hogy megtudtuk, milyen előnyös is egy LED izzó beszerzése, már csak az a kérdés, milyen fajtát válasszunk illetve milyen lehetőségeink vannak bizonyos égők között. A legjobb módszer erre természetesen a célirányos választás. Hová fog kerülni az égő? Amennyiben a nappaliba tervezzük a világítást, ahol leginkább csak a tévét szoktuk nézni vagy egy kávé mellett beszélgetni, akkor egy sárgás fényű izzó lesz a nekünk való. A sárgás fény kellemesebb, hangulatosabb és kevésbé erős a fehér vagy kék fénynél. Ide a pihenés és kikapcsolódás miatt járunk, és a szemünket is kímélni szeretnénk, ezért lesz a sárgás fény a legjobb választás. A fehér fény inkább a koncentráláshoz előnyös, segíti az agyműködést, éberen tart minket, munkához és tanuláshoz ideális lehet, emellett tudunk jól olvasni és írni, főleg ha apró betűs szövegeken kell átrágnunk magunkat. Ezek voltak a megszokott fények. Most térjünk át kicsit egy izgalmasabb területre, a hangulatvilágításhoz, amely remek dekorációs elemként funkcionálhat az egész lakásban. A hagyományos égőknél ezt a hatást a búra befestésével érték el, ezzel szemben a LED izzó már eleve a megfelelő fényt fogja előállítani. Előbbi esetben az izzó egyetlen fény előállítására képes (már amennyiben egyszínűre festették a búrát), az utóbbi azonban RGB technikával működik. Talán informatikai tanulmányainkból már hallhattuk párszor ezt a kifejezést, amely a red, green, blue angol szavak rövidítése, és belőlük minden más szín is előállítható. Tehát egy piros, egy zöld és egy kék led adja ezekben a fényforrásokban a váltakozásának lehetőségét, sokszor különleges programokat is alkalmazva rajtuk, amely meghatározza a szín és a felvillanás sorrendjét és hosszát.

, már csak az a kérdés, milyen fajtát válasszunk illetve milyen lehetőségeink vannak bizonyos égők között. A legjobb módszer erre természetesen a célirányos választás. Hová fog kerülni az égő? Amennyiben a nappaliba tervezzük a világítást, ahol leginkább csak a tévét szoktuk nézni vagy egy kávé mellett beszélgetni, akkor egy sárgás fényű izzó lesz a nekünk való. A sárgás fény kellemesebb, hangulatosabb és kevésbé erős a fehér vagy kék fénynél. Ide a pihenés és kikapcsolódás miatt járunk, és a szemünket is kímélni szeretnénk, ezért lesz a sárgás fény a legjobb választás. A fehér fény inkább a koncentráláshoz előnyös, segíti az agyműködést, éberen tart minket, munkához és tanuláshoz ideális lehet, emellett tudunk jól olvasni és írni, főleg ha apró betűs szövegeken kell átrágnunk magunkat. Ezek voltak a megszokott fények. Most térjünk át kicsit egy izgalmasabb területre, a hangulatvilágításhoz, amely remek dekorációs elemként funkcionálhat az egész lakásban. A hagyományos égőknél ezt a hatást a búra befestésével érték el, ezzel szemben a LED izzó már eleve a megfelelő fényt fogja előállítani. Előbbi esetben az izzó egyetlen fény előállítására képes (már amennyiben egyszínűre festették a búrát), az utóbbi azonban RGB technikával működik. Talán informatikai tanulmányainkból már hallhattuk párszor ezt a kifejezést, amely a red, green, blue angol szavak rövidítése, és belőlük minden más szín is előállítható. Tehát egy piros, egy zöld és egy kék led adja ezekben a fényforrásokban a váltakozásának lehetőségét, sokszor különleges programokat is alkalmazva rajtuk, amely meghatározza a szín és a felvillanás sorrendjét és hosszát.

Van-e negatív tulajdonsága a LED izzónak?

Persze mondhatnánk, hogy negatív tulajdonságai mindennek vannak, néhány esetben azonban a pontos megfogalmazás inkább így hangzana „számomra ez negatív tulajdonság”, így tehát nem egy paramétere a LED izzónak is egyénileg elbírálható, mindenkinek személyes elvárásai vannak a műszaki cikkeket illetően. Azt biztosan el tudom mondani, hogy néhány szempont tehát valakinek nem lehet megfelelő, de azt is, miért érdemes ennek ellenére is megvásárolni a terméket. Először is, a LED izzó többe kerül a hagyományos változatnál. Ahogy azonban újabb és újabb gyártók fedezik fel ezt a kiváló technológiát, úgy kerülnek pénztárcakímélőbb változatok is a boltok polcaira. Ne riasszon el bennünket azonban az ár, hiszen a hosszú élettartama miatt a LED izzóba fektetett pénz az idővel arányosan majd többszörösen is megtérül majd. Tudnunk kell azt is, hogy a LED izzók a hűvösebb vagy szobahőmérsékletű szobákat kedvelik, így melegebb környezetben lerövidülhet az élettartamuk, illetve a fényáramuk is csökken a használati órák számával, ámbár ez a csökkenés nem számottevő.

Összességében azonban elmondhatjuk, hogy a hagyományos világítási berendezésünket LED világításra cserélve akár kilencven százalékos csökkenést érhetünk ebből a fogyasztásunkból, ami igazán remek lehetőség, ha szeretjük a gazdaságos megoldásokat.