Welcome
kisteherautó bérlés-pic3

Miért jobb a tehergépkocsi bérlés, mint a vásárlás?

Mikor szükséges a tehergépkocsi bérlés?

Kezdjük ott, hogy mikor is indokolt a tehergépkocsi bérlés? Alapvetően ugyanis nem gyakori igényünk hétköznapi életünkben, viszonylag ritka eset, hogy valaki felkel, kisétál a teraszra a reggeli kávéval és azt mondja, hogy na, ma kéne bérelni egy teherautót. Vagy egy platós kocsit. Szóval ennek általában oka és célja van, leginkább a szállítás. Akik rendszeresen szállítanak ki, és mondhatni a napi munkájukhoz van szükség rá, ott viszonylag ritkán fordul csak elő, hogy ne volna valamilyen állandó megállapodásuk egy céggel. De ez nem jelenti, hogy az a furgon az övék volna.

Egy kőfejtésnél, hasonló kitermelési feladatoknál, mezőgazdasági munkáknál értelemszerűen szükséges a tehergépkocsi bérlés, ahogy a szállítmányozásánál, logisztikai feladatoknál is szinte állandó szereplő a teherfurgon. Vannak esetek, amikor a cég már nagyobb szinten dolgozik, saját flottával rendelkezik, de sok esetben a bérlés csak egy alkalmi szükség. A mezőgazdasági betakarítás idényszerű, ahogy az építkezés sem áll folyamatosan abból, hogy ide oda viszik a burkoló anyagokat.

Miért előnyösebb a tehergépkocsi bérlés a vétellel szemben?

Vegyük először is azokat az eseteket, ahol nincs folyamatos szükség a tehergépjárműre. Betakarítás után el kell szállítani a kalászosokat, ki kell vitetni az építőanyagokat egy házhoz. Ez mondjuk tíz alkalom az év egy adott szakában. Már eleve egy napon belül nem biztos, hogy folyamatosan kihasználjuk a járművet, de a teljes évet nézve már biztosan veszteséges lesz a birtoklás. Hiszen ez jelent mondjuk tíz alkalmas az év egy adott szakában, de a többin mit csinálunk vele? Nem profilunk a szállítmányozás, mi az építkezéssel foglalkozunk, mi a mezőgazdasági termeléssel foglalkozunk, mi legyen azzal a platós kocsival a kertben, amit csak kerülgetünk?

Szóval a tehergépkocsi bérlés sokkal előnyösebb, ha nem tudjuk teljes évben kihasználni azt a tényt, hogy van egy teherautónk. De még olyan esetekben is előnyösebb lehet, ha ki tudjuk. Van egy határvonal, amikor már rendszeresen szükséges, de a tehergépkocsi bérlés által egy haszongépjármű bérlet még mindig a jobbik megoldás elmondom, miért.

A tehergépkocsi bérlés azt is jelenti, hogy minden olyan költség és kötelezettség, ami a jármű működtetéséhez szükséges, a bérbeadó feladata. Ez hatalmas tehertől ment meg minket. Nem nekünk kell szervízelni, nem nekünk kell műszakiztatni, nem nekünk kell az autópálya díjakról, szállítmányozási engedélyekről – eltekintve az árura vonatkozó engedélyeket – beszereznünk, az intézkedés, ezeknek a pénzelése nem minket terhel és nem a mi feladatunk. Micsak odamegyünk, aláírjuk a tehergépkocsi bérlés papírjait, kapunk egy kulcsot és hasta la vista, baby, megyünk a dolgunkra.

A másik alkalom, amikor hasznot húzhatunk abból, hogy tehergépkocsi bérlésre adtuk a fejünket a vásárlással szemben az az, ha meghibásodik az autó. Ha a sajátunk volna, most nem volna mivel folytatni a munkát, rohangálhatnánk hajunkat tépve idegességünkben, hogy most épp frissen akasszunk le valahonnan egy pótlást. A tehergépkocsi bérlésnek azonban megvan az az előnye is, hogy akitől bérlünk, jó eséllyel egy egész flottát üzemeltet és sanszos, hogy tud adni egy másik járművet, sőt, gondoskodik a meghibásodottnak az elszállíttatásáról, javításáról. Amennyiben nem a mi hibánkból, mulasztásunkból történt a meghibásodás, nekünk ezzel további gondunk, bajunk nem is lesz.

Mire figyelj tehergépkocsi bérlés esetén?

Hasonlóak a szabályok az autóbérléshez. Mindig nézzük meg, pontosan mit is tartalmaz az ár. Benne van-e az útengedély, vagy arra külön figyelni kell. Milyen a raktere – különösképp, ha az árunk megkövetel bizonyos előírásokat, feltételeket. Rendben vannak-e a műszaki papírok, engedélyek? Sarkalatos pont lehet az is, hogy milyen állapotban vesszük át, ha hosszabb távra szól a tehergépkocsi bérlés, akkor milyen időközönként ellenőrzik majd a jármű állapotát. Ki fogja tárolni és milyen feltételekkel? Hosszabb távú bérlésnél értelmetlen a telephelyről mindig visszavinni a bérbeadóhoz, ugyanakkor elvárható, hogy ne hagyjuk a mező közepén sárosan. De ez általában pontosan meg van határozva a bérleti szerződésben.

Az sem mindegy, hogy ki, illetve hányan vezethetik? Munkahasználat során azért valószínű, hogy két sofőrre minimum szükség van – és ezek a sofőrök rendelkezzenek a vezetéshez szükséges engedélyekkel is. Persze fizikailag mindig megoldható, hogy más is vezesse, de a tehergépkocsi bérlés értelmében csak akkor biztosított a jármű, ha a szerződésben foglalt személy vezette, amikor a meghibásodás történt. Lehet ezzel játszani, de arányaiban egy viszonylag kis összegről beszélünk, így azt mondanám, nem érdemes, pláne egy hosszútávú tehergépkocsi bérlés esetén.

Mindenki sokkal nyugodtabb, ha rendben lepapíroztuk a procedúrát és aszerint is járunk el. Érdemes észben tartani, hogy a jármű érték, még akkor is, ha papíron nem a miénk. Vigyázzunk rá és mindenképpen hosszú és gyümölcsöző tehergépkocsi bérlés elé nézünk. A fentiek alapján sokaknak jobban megéri, mint megvenni és fenntartani egyet, de persze ez mindig az egyéni helyzetünk függvénye. érdemes mindkét esetnek utánajárni, mielőtt döntünk.