Welcome
muterem_pic1

Pár lépésben így zajlik a Műterem kiválasztása

Miért használd műterem lehetőségét?

A fotózás sok ember számára egy kellemes időtöltés, hobbi vagy éppenséggel munka. Többen a természetben szeretnek időzni és különféle képeket készíteni, míg mások pedig a fotóstúdiókra és a különféle műtermekre esküdnek, ha munkáról vagy modellkedésről esik szó.
Az utóbbi több helyen is elérhető, számtalan lehetőséggel és verziójával, keressen az ember akár modernebb műtermet vagy éppen kifejezetten egy tematikába illőt. De miért is érdemes egy műteremben dolgozni?

A műterem haszna

„Hogy mire jó egy műterem kibérlése fotózáshoz?” – kérdezhetnénk, ha nem fotóztunk volna még soha életünkben műtermi körülmények között.
A műterem ezzel szemben nem csak profi fotósok és képzett művészek számára szakmai szükségesség, hanem a kezdő és amatőr szintű, vagy akár a hobbi fotósok számára is kiváló lehetőség, vagy, pedig egy modell számára, aki nem odakint a szabadban szeretné megmutatni magát, hanem nyugodt körülmények között egy műterem falain belül.

muterem_pic3

De miért kell fénykép elkészítéséhez műterem?

 A fényképek elkészítésének nagyon sok módja létezik, melyek mind valamilyen helyszínhez kötődnek. A műtermek bérlése is egy ilyen lehetőség, ami ráadásul nagyon sokféle helyszín, illetve háttér szolgáltatását képes nyújtani. Tehát egy fotóstúdió bérlés kitágítja azon lehetőségek körét, amelyekkel négy fal között tudunk minőségi képeket készíteni.
Világos, hogy a fotóstúdió bérlés által olyan helyszínek és fényviszonyok teremtődnek a képeink mögé, amelyeket egymagunk vélhetően nem tudtunk volna kialakítani. Az viszont már csak hab a tortán, hogy a fotó stúdió bérlés olyan fénytechnikai és felszerelési eszköztárat nyújt, amire rengeteg fotós vágyik egy fotó elkészítésekor. 

Műtermi munka nyáron

A műterem sokak számára jelent nagy segítséget, hogyha fotózásról van szó, mint erről fentebb is akadt szó. Azonban milyen évszakok azok, amelyek az embereket mondhatni bekergetik a szabadról, hogy inkább négy fal között készítsenek képeket? Nos, mindegyik évszaknak megvan a maga előnye a képek készítése szempontjából, és persze a maguk hátránya is. A nyárra a nagy hőség jellemző, a hosszú nappalok és rövid éjszakák. Előfordulhat csapadék, heves zivatarok, a szél sem csendes ilyenkor. Egy fotóstúdióban állandó hőmérséklet van, légkondicionáló, amely a kinti hőségben is kellemesen hűvös időt biztosít az ember számára. Habár kint csodás képek készülhetnek természetes fénnyel, az árnyékok és a Nap, ha nem megfelelő szögben állnak, mindent elronthatnak, és sokszor órákat is várhat az ember egy jó kép elkészítéséhez. 

A műterem előnyei

A műterem előnyei közé tartozik tehát a fotóstúdió lehetőségeinek állandósága. Egy adott helyszín, egy adott kinézet, mindig kényelmes és kellemes hőmérséklet, felszerelések elérhetők, a megfelelő világítási adottságokat mi magunk teremjük meg. Ide egyszerűen csak foglalunk egy időpontot, ami akár az éjszaka közepe is lehet, és máris megvannak a külső feltételek a tökéletes fotósorozat elkészítéséhez.

Milyen egy jó műterem?

A műterem könnyű megközelíthetőségén túl az sem árt, ha tudunk parkolni a környéken. Főleg, ha esetleg a belvárosról esik szó a fővárosban, ugyanis ott mindig nehéz a parkolás kérdése. Ha több felszereléssel érkezünk, elég valószerűtlen, hogy villamoson, metróztatva fogunk két világítótesttel utazni, ha mi vagyunk azok, akik mondjuk a fényképet fogják elkészíteni. Hacsak nem béreljük az összes felszerelést, autóra lesz szükség a dolgok szállítása esetén. A legtöbb stúdió tágas, hatalmas, elsötétíthető ablakokkal, esetenként izgalmas építészeti megoldásokkal. Az utóbbi nem kötelező, de gyakorta előfordul a változatos megoldások érdekében és több műterem változtatja is a berendezéseit igényeknek megfelelően. Nagyon jó, ha van külön konyha, fürdő, öltöző és előtér. A konyha, amellett, hogy igény esetén helyszínként is szolgálhat, a leeresztésre is tökéletes hely. Egy egy fényképezés órákig is eltarthat és bizony, fárasztó feladat. Mielőtt újra belevetnénk magunkat a munkába, jó dolog elfogyasztani egy kávét kultuúált körülmények között.

Fotós lehetőségek műtermekben

A lehetőségek közé tartozik, melyet egy műterem kínál, a különböző fényviszonyok beállítása, illetve a többféle háttér biztosítása. Vannak termek, ahol a háttér cserélhető és több méretben elérhető, míg más termekben több kis sarok van berendezve más-más stílusban. Manapság népszerű a vízzel feltölthető kád megjelenése, esetleg ágyak, zongora, egyéb székek és ülőalkalmatosságok, melyeket a modell kihasználhat pózoláskor. A folyamatos fényforrások és fénycsövek kötelező kellékei egy műteremnek.

muterem_pic2

Műterem ajánlás:

Akár fotós, akár modell keresi a műtermeket egy fotózás kapcsán, annyi bizonyos, hogy elégedett lehet felszereltségükkel és kiszolgálásukkal. Én magam is csak ajánlani tudom a műtermeket fotózáshoz, ugyanis megvan a privát hangulatuk, mely egy kezdő vagy épp profi fotósnak is nyugtató hatású lehet, illetve egy modellnek is meghozza a nyugodtságot a műterem kényelme. Ha valaki egy kényesebb, mondjuk boudoir vagy glamour témában szeretne képeket, akkor főként javasolt egy fotóstúdió bérlése.