Welcome

Milyen is egy portfólió fotózás?

Minden portfólió fotózás portréfotózás is?

Ezt a két fogalmat igen gyakran összekeverik a laikusok, ami természetesen nem baj, hiszen nem csak szakmabeliek jöhetnek portfólió fotózás során egy műterembe. Fontos pont ezért beszélni az igényeinkről, hogy mit miért is szeretnénk, a kommunikáció aktív része ennek a folyamatnak. A portfólió fotózás alapvetően fotós berkeken kívül a színészeket, modelleket juttatja eszünkbe. Akik portfóliójukkal járják a modellügynökségeket, vagy filmes castingok ajtaján kopogtatnak. Ez eddig nagyjából stimmel is, azzal a kikötéssel, hogy egy portfólió nem feltétlenül kell ennyire szakmai legyen. A portfólió fotózás célja, hogy a fotóalanyt sok oldaláról bemutassa, minden arca ott legyen és lássák a potenciális megbízók, mit lehet belőle kihozni. Ez szükségszerűen sok képet jelent és az egyik legnagyobb kihívást gyakran a képek kiválogatása jelenti.

Ezzel szemben a portréfotózás egyetlen oldalát mutatja a fotóalanynak, gyakran valamilyen célnak alárendelve a fotózást. Ha önéletrajzi képet keresünk például, valójában egy portrét szeretnénk önmagunkról megadott stílusban és céllal. Persze ilyenkor is általában készül több kép, de annyira azért nem sok, mint a portfólió fotózás során és nem is kell köztük olyan sokat válogatni. Mégis, amikor portfólió fotózást mond az ügyfél, gyakran ez utóbbira gondol. Hogy is zajlik hát a folyamat? Mire számítsunk?

A portfólió fotózás egy megismerési folyamat

Fennkölten hangzik és tényleg nem a művészi önhittség mondatja velem, de a portfólió fotózás valahol egy önismereti tanfolyam. Persze van, aki nem szorul már rá erre a leckére, azoknak nem feltétlenül ilyen letaglózó az élmény, de annak, aki nem feltétlenül tudja, mi fán terem az ilyesmi, jó felkészülnie lélekben is. Ezek a fotózás azon vetületei, amit a fotós weboldal leírásában ritkán olvashatunk.

A portfólió fotózás során ugyanis nagymértékben hagyatkozunk a fotós szemléletmódjára. Nem vagyunk modellek, nem feltétlenül tudjuk, mi az előnyös arcunk, hogyan pózoljunk. Ebben is segít minket a fotós. Ugyanakkor ahhoz sem feltétlenül vagyunk hozzászokva, hogy „mutogassuk magunkat” márpedig ha folyton feszültek vagyunk az a képeken is látszódni fog. Úgyhogy az oldott hangulatért mindent megtesz a fotós, de nekünk is nyitnunk kell felé.

Ez már nem egy egyszerű dolog, és nem megy feltétlenül varázsütésre. Emellett eljön majd az az idő is olyan negyed óra után, hogy az első képet megnézzük. Abban biztosak lehetünk, hogy egy jó fotós kihozza belőlünk az előnyös oldalunkat és a kép is éles lesz, jól beállított, jól megvilágított. De a legjobb fotós sem változtat minket szupermodellé és nem fogunk úgy festeni, mint azok a nők a magazinok címlapjain – akik egyébként 70%-ban maguk is photoshoppolva vannak. Ha nem szeretjük magunkat, nem szeretjük a testünket, csak ennek éles, és jól megvilágított másával fogunk találkozni. A portfólió fotózás tehát egy elfogadás is, megismerése magunknak, ahol akarva akaratlan szembesülni fogunk saját énképünkkel.

A portfólió fotózás menete

Láthatjuk tehát, hogy a portfólió fotózás egy kényes folyamat, ahol ráadásul sok múlik az oldott hangulaton, a magabiztosságon. Egy jó fotósnak ezt is feladata elérni. Ehhez azonban kevés az, hogy besétálunk az utcáról é rögtön fotózást szeretnénk. Ezt jobb esetben megelőzi egy személyes találka, de mindenesetre egy megbeszélés mindenképpen. Ez már azért is fontos, hogy az igényeket meg tudjátok beszélni, hiszen a megrendelő sok esetben laikus, nem kell tudja a szakszavakat. Viszont fontos, hogy ugyanaz legyen a célja mindkettőtöknek. Ezért is mondják, hogy a fotózás egy közös munka. Itt te is tervezel, dolgozol.

Ezen a megbeszélésen döntitek el a fotózás célját, hogy kell-e sminkes, fodrász, netán sztájliszt, illetve, hogy milyen ruhában gyere, vagy milyen hozz és milyen hangulatúak legyenek a képek. Sokat segít a fotósnak, ha előtte válogatsz pár képet inspirációként. Abból ő már nem csak a látásmódodat, stílusodat ismeri meg, hanem rögtön a technikai megvalósításról és igényekről is képet kap.

A fotózás napján általában a fotós hamarabb ott van a helyszínen, hiszen elő kell készítenie a terepet. De ha többet vagytok, egy kis megbeszéléssel, emlékeztetővel is indulhat az esemény és akkor amíg te sminkbe kerülsz vagy a fodrász kezei alatt szépülsz, van ideje a fotósnak is a terepet előre berendezni. A fotózás maga már ehhez képest nem olyan rejtélyes, persze elképzelhető, hogy közben párszor átöltözöl, javítanak vagy ráerősítenek a sminkedre, netán más frizurát kapsz, ez a megbeszéltektől függ.

Ehhez mérten lesz hosszabb vagy rövidebb maga a fotózás is, de három-négy óránál tovább nem javasolt húzni, mert egyszerűen te, mint alany – pláne, ha nem vagy hozzászokva – egyszerűen elfáradsz. Többször fogsz belepislogni, szűkebb a szemrésed, lelapul a hajad, tán meg is izzaszt a rengeteg világítás hője.  Ha ennél több időre van szükség, általában a fotós javasolni szokta, hogy két részletben valósítsátok meg a fotózást. Jobb megfogadni a tanácsát.

A képeket aztán pár nap vagy egy hét elteltével kaphatod kézhez a megbeszélt módon. Ne feledd, a fotósnak még retusálnia is kell, megszerkeszteni a képeket, mielőtt neked elküldi őket. Ere minden esetben ad majd egy határidőt, azon belül nem indokolt zargatni vele.