Welcome

A kutyafekhely nem csak őrület

A kutyafekhely nem csak divat

Sokszor belebotlik az ember a kutyatartók két élesen szembenálló táborára szinte bármilyen kutyás témában. Ilyen az etetés, a lakásban vagy kertben tartás, de alkalmasint a kutyafekhely, kutyaágy kérdéskör is. Elvégre érvelhetünk, hogy a kutya ősei falkában vadásztak a vadonban. Ettek, amit találtak és elfogtak, és pihentek a szabad ég alatt: fűben, sárban, hóban, szélben és esőben. Ugyan miért is szorulnának most kutyafekhelyre?

Az a nagy harci helyzet, hogy ez bizony nem tegnap volt. Ahogyan mi is kiegyenesedtünk, kevésbé vagyunk szőrösek és megszoktuk az angol WC-t, úgy a kutyák is több évezrede háziasítva élnek velünk és alkalmazkodnak ugyanazokhoz a körülményekhez, mint mi. Természetesen a munkakutyák mindig is valamilyen tenyésztési céllal kerültek nemesítésre és ezt a célt jobban is szolgálják. De nagy általánosságban véve azért a legtöbb kutya nem szorult rá már jóideje, hogy életmód szerűen kelljen a vadonban falkában portyáznia. Ennek megfelelően az ember mellett pedig mindig volt is egy helye, amit nyugodt lélekkel nevezhetünk úgy: kutyafekhely.

A kutyafekhely választás szempontjai

Napjainkban nagyon divatos a DIY, azaz „do it yourself” = „csináld magad” mozgalom. Amit lehet otthon, saját anyagokból, kreatívan megoldani, és ez a hullám a kutyafekhely piacot sem kímélte. Egyfelől élnek kutyák, akik gyakorlatilag egy kiszolgált lábtörlőt mondhatnak magukénak, mint kutyaágy, és vannak, akiknek a gazdi saját maga varrogat össze valami csini csoda dolgot. A jószándék és szeretet elvitathatatlan, azonban a kutyafekhely pont attól nem hóbort, hogy praktikus oldala is van, amiket jobb, ha mi is kiszolgálunk, ha nem akarunk saját magunk ellenségei lenni.

A kutya habitusa

Furcsa lehet ezzel kezdeni, de még kutya mércével mérten is vannak „befelé fordulóbb” ebek. Gondoljunk egy idős jószágra ott, ahol három virgonc kisgyermek gazdagítja a családot. Minden bizonnyal néha jól esik neki pár óra csend és magány, ehhez pedig biztosítani kell neki egy zugot, ahol háborítatlanul meglehet. Ez volna a kutyafekhely, de igaz ez az elv a kevésbé szociális ebekre is, vagy szimplán olyankor, ha beteg, sérült az egyik állat és elvonulna a többitől.

A kutya egészsége

Kutyáknál is kialakulhatnak ortopéd problémák, amikor kifejezetten fontos, hogy milyen pózban alszanak. Ugyanez igaz a reumatikus panaszokra, a felfázásra, hiszen nem mindegy, hogy a hideg kövön fekszenek-e közvetlenül. Ez természetesen idős kutyáknál gyakorabban megfigyelhető, de vemhes vagy már kölykedzett kutyáknál sem mindegy, milyen körülményeket biztosít számára a kutyafekhely.

Hogyan válassz kutyafekhelyet?

Ha már nagyjából felmérted, milyen személyiség a kutyád, minek örülne, jöhetnek is az igazán praktikus szempontok:

Férjen el a kutya a kutyaágyon.

Ez elég magától értetődő, nem árt mégis leírni. A kutyák is forgolódnak, ilyen olyan helyzetben fekszenek, nem elég, ha csak begömbölyödve épp odafér.

A huzat bírja a strapát és lehessen tisztítani.

Jobb esetben évekig szeretnéd használni azt a méregdrágán vett kutyafekhelyet, fontos hát, hogy bírja a kutya karmait, fogait a huzat anyaga. Ha mindehhez vízlepergető hatású, még jobb, de ha a huzat cserélhető és úgy, ahogy van, be lehet vágni a mosógépbe, akkor meg pláne, mire vársz? A tisztíthatóság hatalmas kincs, hiszen ha hosszútávon a háztartás része, erre mindenképpen gyakran kerül sor. Akkor pedig nem mindegy, hogy a szőnyegtisztító habját fújkálod és sikálod, vagy egyszerűen lezippzározás után egy laza mozdulattal megy a mosógép dobjába. Kedvenceinknél kiskutya, avagy idős korban előfordulhatnak balesetek, de egyszerűen egy habzsolt konzerv is könnyen landolhat félig emésztve a kutyafekhely huzatán. Ivaros szukákról nem is beszélve. Kutyánk nem szándékosan csinálja, de elkerülhetetlen, hogy olykor bizony jó alaposan ki kell majd tisztítani azt a fekhelyet, ne nehezítsük meg hát a saját dolgunk.

Legyen stabil a fekvőfelület, elegendő a tömés.

Silányabb babzsák foteleknél lehet megfigyelni, hogy nincs elég anyag bennük. Az ember beleül a közepébe és a töltőanyag szépen kiszalad alóla. A fenekünk ilyenkor a földet éri, a töltőanyag meg körbeölel minket, mint Szaturnuszt a gyűrűje. Hát felfázás ellen nem sokat ér, a gerincünknek meg pláne nem tesz jót hosszútávon. Ugyanez igaz a kutyafekhely esetében is.

Egészség és antiallergén, antibakteriaális kutyafekhely

Kevésbé közismert, de a kutyák is lehetnek allergiások. Ebből egy csak a porallergia, mindenesetre sosem árt, ha már a kutyafekhely huzata antiallergén anyagból készült. A tisztántartást és bőrirritációk megelőzését pedig az antibakteriális anyagok szolgálják. Ha tehetjük, válasszunk inkább ilyen anyagot, semmint cuki mintát. A cuki minta a gazdi szépérzékére próbál hatni, ami, ha jól meggondoljuk, semennyire se szolgálja a kutyánk jólétét, ő egy randa huzaton is boldogan alszik. Ha pedig nem betegíti meg, még boldogabban is. A megjelenés tehát a lehető legutolsó szempont, aminek persze kedvünkre hódolhatunk, ha már minden más tekintetben döntöttünk.