Welcome
gyógyszerbiztonság-pic1

A legjobb karácsonyi ajándékot keresed szeretteidnek? A személyre szabott gyógyszerbiztonsággal meg is találtad!

Mit is jelent pontosan a farmakogenetika vagy a gyógyszerbiztonság?

A gyógyszerbiztonság sokak számára azt a folyamatot jelentheti, amivel a gyógyszereket és bizonyos kezelési lehetőségeket szabadalmaztatnak a gyógyszeriparban. Ez nem is áll messze az igazságtól, valóban ezt is jelenti a szó, azonban néhány évtizede már jobban is megismerte az orvostudomány az emberi testet, és rájött, hogy mindenki egyéni (persze ez már régi tudás), de ennek következtében egyéni gyógykezelési lehetőségekre is szüksége lehet.

Azt mind tudjuk, hogy a DNS-ünk határoz meg nagyon sok mindent az életünkben. Nem csak a szemünk színét, a hajunkat, bőrünket és teljes kinézetünket egy bizonyos szintig, hanem betegségre való hajlamokat is, amiket ma már a fejlett orvostudomány ki is tud mutatni. De nem csak hajalmokat tudunk vizsgálni, hanem az egyes hatóanyagok iránti érzékenységet, allergiákat is, amely nagyban előre tudja lendíteni az egyes gyógykezelési lehetőségeket.

A személyre szabott gyógyszerbiztonság a gyakorlatban

Bizonyára innentől mindenkit az érdekel, hogy mindez hogyan is néz ki a gyakorlatban, és persze az árakról is érdemes lenne néhány szót szólni. A gyógyszerbiztonsági vizsgálatok elvégzéséhez a SYNLAB-ot tudom ajánlani, akiknél elérhető egy farmakogenetikai tesztcsalád, amely eredményével személyre szabott gyógyszerbiztonságot érhetünk el, ezt jelenleg MyPGx-nek hívják.

gyógyszerbiztonság-pic3

Miért is érdemes elvégeztetni tehát a gyakorlatban ezt a vizsgálatot? Először is, érdemesnek tartom megemlíteni, hogy mivel a testünk ilyen jellegű felépítése, tehát az örökítőanyag nem változik az életünk során, így összesen egyszer van szükség a vizsgálat elvégeztetésére az adott dolgokban. A

Mit nyújthat számunkra a gyógyszerbiztonság?

A személyre szabott gyógyszerbiztonság könnyen életeket is menthet, hogyha segít az egyes hajlamokat megelőző lehetőségekkel elkerülni, illetve számos érzékenység és allergia miatt kerülnek sokan akár életveszélyes helyzetbe is, aminek elkerülését így mi biztosítani tudjuk saját számunkra.

A MyPGx több mint 500 gyógyszer esetében tud számunkra segítséget nyújtani, széles gyógyszerkategóriákban, amelyekről részletesebben is fogunk beszélni most egy kicsit. A teszt elvégeztetése segítségünkre van többfajta fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő esetében. Ezek az egyik legtöbbet szedett gyógyszerek, de gondoljunk csak bele, milyen jó is lenne, hogyha pontosan tudnánk, mely gyógyszer hat legjobban egy fejfájás során, hogyan tudjuk kezelni a gyulladt bőrfelületet vagy egyes testrészeinket. A személyre szabott gyógyszerbiztonság az antibiotikumok esetében is extra információval szolgálhat. Habár hivatalosan tesztelni kéne a háziorvosoknak, hogy melyik antibiotikum hatásos a betegeknél, általában csak a leggyakoribb gyógyszert írják fel, és ha az nem válik be, csak azután váltanak másikra. Ez igencsak veszélyes lehet, mivel bizonyos emberek szervezete nagyon erős módon tud reagálni, és akár kórházba is kerülhet utána az illető egy egyszerű torokgyulladás miatt is.

A SYNLAB gyógyszerbiztonság vizsgálata továbbá az alábbi kategóriákban található gyógyszerekre is terjed: bizonyos hangulatjavítókat tudunk nagyobb biztonsággal szedni, nagyon fontos, hogy a diabéteszes betegek kezelését jobban össze lehet hangolni így az egyén szervezetével, az egyes daganatellenes szerek megtalálásában segíthet. Az idősebb korosztályban egyre nagyobb szükség van az egyes vérnyomáscsökkentők körültekintő alkalmazására, savcsökkentők és véralvadásgátlók szedésére, illetve akár koleszterincsökkentő kezelések alkalmazására. Mindezekben segítségünkre lehet a gyógyszerbiztonsági teszt elvégeztetése.

gyógyszerbiztonság-pic2

A gyógyszerbiztonság mindenki számára hasznos és elérhető

Érdemes lehet beszélni arról, hogy kiknek is érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. A gyógyszerbiztonság azonban kortól, nemtől és minden egyébtől független, tehát mindenki számára javasolt. Gyermekeinknek egy egész életre szóló biztosabb egészségügyi hátteret tudunk biztosítani, könnyebb gyógyszerezést az egyszerű megfázástól egészen a komolyabb problémákig egy életen át. Idősebb szeretteinknek pedig kifejezetten jól jön, hogyha a különböző gyógyszereket és problémákat összehangolni nem több hetes kórházi jelenlétet igényel, hanem csupán egy-két napot. Megkönnyíti persze minden köztes korosztály életét is ennek a vizsgálatnak az elvégeztetése, hiszen egyszer kell elvégeztetni, és ezután életünk végéig tudni fogjuk, milyen hatásos módszerekkel és hatóanyagokkal tudunk gazdálkodni, megkönnyítjük az orvosaink munkáját és persze a saját életünket is, illetve nagyobb figyelmet szentelhetünk a megelőzésnek.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy foglaljon időpontot egy ilyen személyre szabott gyógyszerbiztonsági vizsgálatra, lepje meg saját magát vagy szeretteit, gyermekeit egy ilyen lehetőséggel, ami egy egész életen át hasznos lesz számukra, és mindösszesen egy gyors vizsgálatot vesz igénybe. Az árát és a rá fordított időt is sokszorosan vissza fogja hozni a jövőben.