Welcome
hűtőszekrény-pic1

Egy új kezdet – egy új hűtőszekrény

Hűtőszekrény katasztrófa

Egy-két hete esett meg, hogy a szüleim kényszer hűtőszekrény cserét hajtottak véget a nyaralójukban. A szerencsén múlott az, hogy nem kellett mindent kidobniuk, s nem ázott el az egész konyha (ugyanis kombinált hűtőszekrényük volt, teletömött fagyasztó résszel). Édesapám valamiért le kellett, hogy menjen. Akkor már a régi hűtő órák óta nem működött, de ez volt egyben a szerencséjük is, ugyanis semmi se olvadt még ki teljesen. A hűtőben lévő dolgok közül így is volt, ami a szemetesben végezte, de tényleg… lehetett volna rosszabb. Mondjuk, ha aznap nem megy le. Akkor a leolvadt hűtő napokig, hetekig ott állt volna, s minden, ami benne volt elkezd romlani, büdösödni, penészedni. Na ez lett volna egy igazán nagy katasztrófa.

A régi hűtőszekrény már megérett egyébként a cserére. Még a nagyszüleimé volt, akik majd tizenöt évvel ezelőtt vették. Nem ez volt a legjobb energetikai besorolású hűtő a világon, de az biztos, hogy veteránnak számított. Manapság már nem bírnak ennyit ezek a berendezések. Ő megszolgálta a maga idejét. Ez persze nem vigasztalta a szüleimet, akiknek még aznap venniük kellett egy másikat, amibe beférnek, de mégsem kell egy vagyont előrántaniuk a zsebükből. Az ár azonban lemondásokkal jár, de nem a kiegészítők terén.

hűtőszekrény-pic3

Rohanni és venni egy hűtőszekrényt

Már nem tudom pontosan, hol sikerült az új készüléket beszerezni, de egész gyorsan sikerült nekik. Annyiban könnyű dolga volt a szüleimnek, hogy az előző is, s így az új is szabadon álló fajta. Abba a konyhába másmilyent (pl. beépíthetőt) nem tudnának elhelyezni. Elegendő hely van ahhoz, hogy a hűtő fagyasztórésszel is rendelkezzen, sőt rendelkezik is. Bár ezt annyira nem értem. Eleve van egy különálló kis fagyasztó lent. Nagyobb belső tér helyett ők a megosztott mellett tették le a voksukat. Biztosan megvan az oka, de én valószínűleg másképp döntöttem volna. Ami viszont lenyűgöző ebben az új eszközben az a belseje. A párommal féltékenyek vagyunk, mert nekünk csak egy kicsi, átlagos felszereltségű hűtőszekrény jutott. Ebben, amit a szüleim vettek a szellősen rendezhető polcokon kívül van italtartó polc is, ahová 4-5 üveg bor vagy pezsgő is elhelyezhető. Ezen felül pedig tojástartó is járt hozzá. Ezek olyan dolgok, amelyre egyáltalán nincs szüksége az embernek, de ha vannak, onnantól kezdve nem akar alább hagyni.

A hűtő annyira új, hogy mi üzemeltük be a múlthéten, amikor lementünk hétvégére. Van valami különleges varázsa annak, amikor az ember felavat valami újat. Kinyit egy új könyvet, bepakol egy új hűtőszekrénybe. Nincs megfelelő magyar szó erre a tapasztalatra, amit nagyon sajnálok, s tudom, hogy furcsa, hogy egy mezei hűtő kapcsán jut eszembe. Dehát ezek a hétköznapi élmények töltik meg tartalommal a másodperceket.

Hol van a hűtőszekrény elásva?

Hiába a fényes fekete felület, hiába a tök jó felszereltség, mégis van egy súlyos negatívuma ennek a hűtőnek. Ez a szüleimnek nem jelent problémát, én viszont lehet, hogy inkább drágábbat vettem volna, de jobb energetikai besorolásút. Sajnos a besorolások között súlyos árbeli különbségek vannak, tehát nem fogok pálcát törni senki felett, aki emiatt lentebb megy az ABC-ben. Ez esetben ez a hűtő a lista végén van. Én legrosszabb esetben is C-ig mennék. Két szint alatt jelentős lehet az éves energiafogyasztás. Az is igaz, hogy a mi háztartásunk teljesen elektromos. Az áramszünet nálunk egy világvége (szülőkhöz költözés egy napra), viszont cserébe nagyon kevés a rezsink. Ehhez persze hozzájárul az, hogy minden készülékünk, így a hűtőnk is A osztályú.

hűtőszekrény-pic2

De nem minden arany, ami fénylik. Hiába A-s a hűtőnk, ha cserébe elalvás előtt a zümmögését hallgatjuk. Ez, ami a szüleim nyaralójába került, gyakorlatilag hangtalan, pedig a két vétel között egy év különbség van. Nagyon nehéz tehát eldönteni, mi az ideális és mi éri meg.

Ha én vettem volna hűtőszekrényt

Természetesen én is a pénztárcámhoz igazítottam volna a választást. Főleg, ha az embernek ilyen hirtelen kell készüléket vásárolnia. Semmi előjele nem volt a veterán leállásának, s tényleg csak a véletlennek köszönhető, hogy időben észre lett véve. Ha már egy ideje készülnénk új hűtőt venni, akkor sokkal bőkezűbben állnánk hozzá. Abban lenne bortartó és jó besorolású címke is. De ez sem volt rossz vétel. Azért szívesen hazavinném.