Welcome

Mire jó egy közbeszerzési tanácsadó?

Hol dolgozik a közbeszerzési tanácsadó?

Nem helyileg értem, hanem milyen szakmában? A közbeszerzés nem mindenki számára egyértelmű, noha tény a közbeszerzési tanácsadó, mint a neve is mutatja, közbeszerzési kérdésekben járatos. Ehhez még nem kell címeres doktori. A szaktanácsadóról azt is sokan tudják, hogy a pályáztatásokhoz szokták hívni, olyankor szükséges az ő közreműködése. Ilyen értelemben ezt a kérdést tehát megválaszoltuk, most nézzük azt, miért is van rájuk szükség?

A közbeszerzési tanácsadó szerepe

Általánosan fogalmazhatunk úgy, hogy a közbeszerzési tanácsadó legfőbb feladata a tevékenységek jogi felügyelete, azaz szavatolni, hogy minden eleget tegyen a törvény betűjének. Persze emellett az ügyfél érdekében tanácsot ad, javaslatokat tesz és általánosságban nem csak ellenőriz, hanem előre látni és segíteni is igyekszik a munkát. Konkrétan miben is fog ez megnyilvánulni?

Az ajánlatkérő és a közbeszerzési tanácsadó

Sokan gondolják, hogy egy pályázat akkor kezdődik, amikor tervet eszkábálunk egy kiírt tenderre, pedig azt a tendert is meg kell írnia valakinek. És az a valaki ugyanúgy lehet, hogy élete első pályázatát fogalmazza, mint aki életében először pályázik. Éppen ezért a közbeszerzési tanácsadó már az ajánlatkérőnek is igen sokat tud segíteni. A pályázati anyag összeállítását hasonlóan szigorú szabályok garantálják, aminek hála a terv is eleget tesz a törvényben előírt elveknek. Mik ezek? Mondok két példát.

Azt, hogy milyen elvek mentén fogják az adott pályaműveket elbírálni, milyen pontoknak szükséges eleget tennie egy pályázónak, igen hamar meg kell határozni. Ennek persze határozottan megvan az előnye, hiszen a pályázó így tudja csakis felmérni, mi mindent kell tennie. De ezeket megálmodni nem egyszerű. Túl szűkre szabott nem lehet a mezőny, hiszen ha nincs versenyhelyzet, akkor korrupt a pályázat. Ha viszont egy kicsit sem szűkítjük a kört, akkor annyi pályamű érkezik be, hogy csak az elbírálás éveket vesz igénybe. Ezt az arany középutat segít majd belőni a közbeszerzési tanácsadó.

Ugyanígy gondot szokott jelenteni a bíráló bizottság összeállítása. A szabály azt mondja ki, hogy minden tag hozzáértő kell legyen így vagy úgy, de nem lehet érintett a pályázat kimenetelében. Hát ez márpedig nem olyan egyszerű. Gondoljunk csak kicsiny hazánk belterjes szakmáira, ott találj olyat, aki nem érintett, de szaktekintély. Ez nem mindig egyszerű és azt megállapítani, hogy mennyire érintett valaki, ez mér belefér-e, hasznos, ha szakember mondja meg.

Az ajánlattevő és a közbeszerzési tanácsadó

A közbeszerzési tanácsadói díjak sok szolgáltatást magukba foglalnak, ezek közé nem csak az az alap-, mindenki fejében élő szolgáltatás tartozik, hogy akkor jól megnézi a pályázati anyagunkat. Első körben például létezik olyan, hogy pályázat monitoring. Ez egy nagyon jól csengő frázis arra, hogy ha szembejön vele egy olyan pályázat, ami az ügyfél profiljába passzol, akkor szól neki. Ez persze önnyű annak, akinek ez a dolga, de mindenesetre a leendő ajánlattevőt mentesíti az alól, hogy folyton a pályázatokat bújja.

Márpedig sok olyan cég létezik, aki folytonosan pályáz valamire, építkezési vállalatok vagy rendszeres üzemi beruházások esetén ennek igen nagy a valószínűsége. Időrendben természetesen a kész pályázati anyag átnyálazása következik, bár ha időben felkérik, a közbeszerzési tanácsadó már az ajánlat összeállításában is hasznos tanácsokkal tud szolgálni. Az, hogy ő átnézte, nem jelenti automatikusan, hogy nyerni is fogunk és pláne nem jelenti azt, hogy neki kéne megírni. Nem szabad elfelejteni, hogy a közbeszerzési tanácsadó a közbeszerzéshez ért és nem az építőiparhoz. Viszont vele sokkal kisebb a valószínűsége, hogy valami előírás mellőzése vagy figyelmetlenség folytán kizárnának a pályázatból.

A közbeszerzési tanácsadó általános feladatai

Azon felül, hogy a két ügyfélkört miben segítheti – nyilván nem ugyanaz a tanácsadó – van még pár adminisztrációs dolog is, amit elintéz nekünk. Ebből egy az elektronikus közbeszerzési rendszer, ami gyakorlatilag egy olyan állami, online felület, ahova a különféle közbeszerzéssel kapcsolatos nyomtatványokat kell feltölteni postázás helyett. Természetesen kezelheti ezt az ügyfél is, de ha egyszer fizetett a közbeszerzési tanácsadó szolgáltatásaiért, miért ne használná ki minden téren a segítségét? Neki több a gyakorlata, gyorsabban fog menni így.

A másik, amiben nagyon gyakran van szükség a tanácsadó segítségére, az a képviselet. Miután kihirdették a győztes, elindul a kivitelezés, melyre már a pályázati anyagban mérdföldköveket adtak meg. Ezek szolgálnak kvázi ellenőrző pontként, ahol az ajánlatkérő a kivitelező haladását ellenőrizheti. Ilyenkor nem kell minden egyes alkalommal magának az ajánlatkérőnek vagy az ajánlattevőnek ott lennie, elintézheti a felügyeletet a közbeszerzési tanácsadó is.

Természetesen tanácsadással, általános rálátásával még számos módon tesszük könnyebbé az életünket a szakreferens felfogadásával. Az idő, amit spórolunk pedig lehetővé teszi, hogy jobban a feladatra koncentráljunk, mégpedig arra, hogy sikeres pályázatot írjunk.