Welcome

Milyen mosdókagylót válasszak?

A mosdókagylókról…

Talán evidensnek tűnhet, hogy minden házban szükség van egy mosdókagylóra, azonban a helyzet sokszor nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Megszokhattuk ezt már a legtöbb házkörüli felszerelés vásárlásakor, hiszen számos tényező befolyásolhat bennünket a választásban. Ez pedig sokszor megnehezíti az életünket, ezért született most ezt a kis összefoglaló, amely megpróbálja kicsit részletesebben elemezni, hogyan is válasszunk mosdókagylót.

Mit kell tudnunk a mosdókagylókról

Nos, elég egyszerű a helyzet, hogyha csak azt kéne felsorolnunk, milyen feltételei is vannak a mosdókagyló elhelyezésének és megvásárlásának. Egyrészt, vannak tárgyi feltételei is természetesen a dolognak. Biztosítani kell hozzá, hogy a víz majd egy csőben elfolyhasson a kézmosás, a használat után, illetve arról sem feledkezhetünk el, hogy egy másik csövön keresztül pedig tiszta víznek kell feljönnie. Amennyiben persze kész házat vettünk, erről már nagy valószínűséggel gondoskodva van, így nekünk már csak a beszerelés marad. De hogy milyen darabot is válasszunk? Nos, ez bonyolultabb lehet már akkor, hogyha belegondolunk, milyen fontos szerepe is van a mosdókagylónak a fürdőszoba arculatában. Számít a szín, az elhelyezés, a forma. Attól függ, milyen stílusú fürdőszobát szeretnénk, számos választásunk van, mind a mosdókagylók, mind a csaptelepek tekintetében. Szerintem jó megoldás lehet, hogyha már rögtön egy kalap alá vesszük ezt a két dolgot, így biztosak lehetünk benne, hogy a kettő hasonló stílusú, összeillő darab lesz, hiszen ez mégis csak fontos. Ami pedig a magasságot illeti, az már a mi döntésünk. Természetesen, létezik egy szabvány az ügyben, jó, hogyha nyolcvan és kilencven centiméter közötti darabot választunk. Így kényelmes lesz számunkra a kézmosás élménye. Talán furcsának tűnhet ilyen dolgokon aggódni, de ez nem alaptalan. Megesik ugyanis, hogy idegen lakásokban vagy illemhelyek mellett olyan mosdókagylót helyeznek el, amely túl magas vagy túl alacsony. Először is, vegyük figyelembe, hogy érdemes olyan magasságot elérnünk, amely egyrészt gyerekbiztos a kisgyerekek elől, mégis felérik azt a nagyobb gyerekek legalább egy kis sámlira érve. A nagyon alacsony fajta sem jó, hiszen az kellemetlenséget okozhatna nekünk a mindennapi élet során. Hiszen a mosdókagyló nem csak kézmosásra használatos, bárki megfigyelheti, milyen sűrűn is látogatja a fürdőszobát. Efelett készíthetjük vagy moshatjuk le a napi sminket, ide mossuk az arcunkat, efelett kenjük a krémeket, vágjuk esetleg a frufrunkat, szakállunkat. Egy kényelmes mosdókagyló nagyon is fontos része a fürdőszobának és a mindennapjainknak egyaránt. Ezért is válogassuk meg, milyen darabot választunk.

Az első lépés a mosdókagylók felé

Hiszen azt már meg is tettük, ugye? Vagy mégsem?

Hiszen beszélhetünk hagyományos és beépített mosdókról is. De mi a különbség? A hagyományos fajta lényegében az, amit én már nagyjából megpróbáltam felvázolni. Egy falra szerelt mosdókagyló, ami nagyjából ki is meríti a fogalmat. A beépített fajta pedig egy bútorba, vagyis inkább szekrénybe van beépítve. Úgy gondolom, mindkettőnek megvan a maga bája, de ha választanom kéne, én a beépítettet preferálnám. Kicsit el is tűnteti az egész mosdókagyló jelenlétet, másrészt remek tárolóeszköz, és rendkívül impozáns megjelenést is biztosít a helyiség számára. Szerintem ez remek lehetőség lehet a lakberendezői vénánk kiélésére is, hiszen egy ilyen bútor lapja, anyaga, mintája is sokat számít abban, milyen hangulatú is lesz majd a lakás. Nem érdemes gyors és átgondolatlan döntésekbe esni még a mosdókagyló kiválasztásánál sem. Amikor berendezünk egy házat, akkor éppen az ilyen aprónak tűnő dolgok alkotnak majd egy egészet, ezért jól meg kell fontolnunk, mi is fér nekünk bele anyagilag, külsőre és stílusra is. Szerintem ezzel nem lesznek gondok. Természetesen mostanában előfordulnak olyan mosdókagylók is, amelyek kifejezetten egy eredetileg nem erre szolgáló bútordarabba vannak beépítve. Ez igazán izgalmas és elterjedt megoldás, mivel így egy már meglévő szekrényünket is át tudjuk esetleg alakítani, hogyha ügyesek vagyunk. Szerintem ez egy remek lehetőség arra is, hogy az ember valóban olyan darabot válasszon, amely a kedvére való, és ezzel még otthonosabbá tegye az életteret még a fürdőszobában is.

A mosdókagyló és még mi?

Természetesen egy jó fürdőszobát nagyon alaposan meg kell tervezni. Sokszor a legnagyobb gondot sajnos a tér hiány okozza, ugyanis alig fér el egymás mellett a sok odavaló dolog. Itt akarunk fürödni, zuhanyozni, ha nincs külön toaletthelyiség, az is ebben a szobában lehet. A mosógépről, szárítógépről, bojlerről még nem is szóltam. Ezért fontos annak tudatában lennünk, mennyi hely jut majd a mosdókagyló beépítésére a helyiségben, és mennyit szeretnénk minden másra szánni. Lehet, hogy egy beépített, polcnak is használható viszonylag nagy márványlapos darab éppen jobban mutatna, de néha kompromisszumot is kell kötni, és egy hagyományos darabot választani esetleg.

A tökéletes mosdókagyló

Amennyiben részletesebben szeretnénk tovább is olvasni még a témáról, hogy milyen anyagot válasszunk, hogyan szereljük be az adott mosdókagylót a helyiségbe, akkor ajánlok erről egy szuper kis cikket, amely ezeket taglalja még részletesebben: https://otthonneked.hu/a-tokeletes-mosdokagylo-a-furdoszobaba/