Welcome

Kutya fajták, avagy a Husky szerelmesei

Kutya fajtákról röviden

Nemrégiben még tulajdonképpen alig tudtam megkülönböztetni pár kutyafajtát, de amikor felmerült az, hogy vásároljunk egy fajtiszta kutyust azonnal beleástam magam a kutya fajták rengetegébe. Az egészen kisméretű kutyáktól kezdve a hatalmas házőrző kutyákig utána olvastam az összes létező kutyafajtának. Ugyanis rendkívül fontosnak tartottam, hogy olyan kutyánk legyen, aki maximálisan illeszkedik mind a személyiségünkhöz, mind a körülményeinkhez. Így szinte azonnal ki is estek a nagy házőrző kutyák, ugyanis polgári lakásba nyilván nem egy ilyesfajta véreb a legideálisabb. Tudtuk, hogy bár nagy kutyát szeretnénk és nagyon okosat, nem házőrzőnek vásároljuk, hanem inkább pajtásnak, akivel mind mi, mind a jövőbeli kisgyermekünk jól el tud játszani. Ebből kifolyólag a kutya fajták kiválasztásánál fontos szempont volt a játékosság és a gyermek szeretet is a kutyus részéről. Továbbá ami pedig nekem volt az egyik legfontosabb szempont, hogy szép kutya legyen. Ezeknek a szempontoknak a mentén kezdtük el a keresést míglen meg nem találtuk a számunkra tökéletes kutyát, a huskyt.

A kiválasztott kutya fajták közül egy maradt: a husky

Őszintén szólva én amióta az eszemet tudom egy gyönyörű szibériai huskyt szerettem volna. Teljesen odáig vagyok minden porcikájáért és tulajdonságáért, ő a tökéletesen hozzám illő kutyus. De mi folyvást nem egyedül élek így nem is választhattam egyedül kutyát. Éppen ezért sorakoztattuk fel a szimpatikus kutya fajtákat, hogy egységesen jussunk döntésre. Nagyon hezitáltunk a skót juhász, a német juhász, a szamojéd és a dalmata kutya fajták között. A párom álma feltétlen egy páratlan szépségű skót juhász volt, de mivel ő sem igazán szerette volna rám erőltetni a döntését megállapodtunk a köztes megoldásban, egy meseszép dalmatában. Már el is döntöttük, hogy megvesszük, mikor az utcán találkoztunk egy kölyök huskyval és miután a párom látta, hogy teljesen a bűvkörébe estem a kutyusnak, egy hét múlva meglepett egy kölyökkel. Szerelem volt első látásra, tényleg egy álom vált valóra az ő jöttével és minden túlzás nélkül mondhatom, minden percemet szebbé varázsolja a kis jószág.

Véleményem szerint az egyik legfontosabb szempont a kutyaválasztás során az, hogy a személyiségünkhöz a lehető leginkább illő jószágot válasszuk. Nekem ebben nagyon nagy segítségemre volt a Petnet weboldala: https://www.pet4you.hu/kutya/fajtak. Itt szinte minden létező kutyafajtát elemeznek, annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzoló jószágot. Ugyanis úgy gondolom, hogy az ember hosszútávon olyan jellegű kutyával képes együtt élni, aki valamelyest tud alkalmazkodni, mind a gazdája személyiségéhez, mind az életviteléhez.

A kutya fajták legjobbja számomra a husky. Hogy miért?

Egy szibériai husky, kifejezetten házőrző kutyának nem igazán a legjobb ötlet ugyanis a jelleménél fogva nem az a tipikusan ijesztően ugató kutyus. Ugyanis a huskyk általában szinte mindenkivel szemben rendkívül barátságosak. Ennek hátterében részben a célzott tenyésztés áll, hiszen mint jól tudjuk a huskyk eredetileg szánhúzásra kitenyészett kutyák, akiknek alapvetően bármely szánparancsnok utasításait követni kell, éppen ezért egy nagyon engedelmes és az emberhez nagyon ragaszkodó és egyben alkalmazkodó állatról beszélünk. Azt tudni érdemes, hogy a fajta legtöbb képviselője meglehetősen önfejű, s ráadásul még jókora vadászösztönnel is bír.  Sajnos néhány szibériai husky gazdája hívását is hajlamos bizonyos esetekben ignorálni. Ezen a téren úgy gondolom kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni a nevelésre, viszont nem minden husky-t lehetséges úgy nevelni, hogy póráz nélkül is bármikor hívható legyen, ugyanis mivel a kutyafajta természetes adottsága az önfejűség nagyon nehéz ebből kinevelni őket. Az északi szépségek nagyon hangosan ugatnak, ami egészen hasonlatos a farkasüvöltéshez, így kissé bizarr vonyításukkal igencsak magukra tudják vonni a közelben lévők figyelmet. Ezek a gyönyörű állatok, ahogyan azt az eredeti rendeltetésük és származásuk is már sejteti, hatalmas mozgásigénnyel bírnak. Fontos tudni, hogy nagyin nagy mozgásigénnyel bírnak, és amennyiben nem tudunk vele a számára megfelelő módon foglalkozni, akkor bizony kellemetlenségek adódhatnak. Ugyanis amennyiben egy szibériai husky nincs kellőképp leterhelve, keres magának elfoglaltságot, ami bizony problémákhoz is vezethet.

A kutya fajták és az ember harmóniája

Amikor a kutya fajták közt böngészünk, fentebb már írtam, miféle szempontokat érdemes figyelembe venni, és, hogy nem feltétlenül a külcsín a minden. Azt is érdemes eszünkbe vésni, hogy akármilyet is válasszunk a kutya fajták közül, az a kutya a társunk lesz, és ez valahol egy partnerkapcsolat. Felelünk érte, de változunk is vele. Így néha nem lehet létjogosult olyan kutyát választani, ami kicsit kimozdít minket a komfort zónánkból, csak akkor tartsunk is ki mellette és ne őt kényszerítsük a mi életritmusunkba.

Mindennek ellenére én mégis álmaimat követve ragaszkodtam a szánhúzó leszármazott szibériai huskyhoz, hiszen már kiskorom óta, ha csak megláttam egy ilyen állatot szinte teljesen elolvadtam. Valami ok folytán annyira a szívemhez nőttek ezek a típusú kutyusok, hogy szinte nem is gondolkoztunk másban, amikor kutyát kerestünk.