Welcome

A konvektor és, amit vásárlás előtt tudni érdemes

Milyen konvektor típusok vannak?

Igaz még dúl a nyár, de már megijesztett bennünket egyszer az időjárás a hirtelen hidegével: itt bizony lehűlés várható. És ugyan a hidegek napjainkban már nem olyan kínzóak, mint száz évvel ezelőtt, azért fűteni mégiscsak kell. Ahol még nem alakult ki, konvektor, kazán, radiátor vagy padlófűtés szolgáltatja majd a meleget, ott sok lehetőség adott, ellenben olyan helyeken, ahol már kialakult a rendszer, némileg kötöttebb a kezünk.

A konvektor egy kevésbé kézenfekvő, bár ugyanúgy elterjedt fűtési forma. Táplálhatja gáz és elektromosság is, noha az előbbi jóval elterjedtebb. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy az elektromos konvektor önmagában nem alkalmas egy egész lakás felfűtésére, maximum kiegészítő fűtésként vehetjük hasznát. Ennek mondjuk szintén lehet létjogosultsága, nekünk például a nyaralóban kifejezetten jól jön, hogy van egy. Alapvetően a kandallóval fűtünk, viszont annak idő kell, amíg bemelegszik, addig pedig nagyon jó, hogy a konvektor hirtelen tud jó hőmérséklettel szolgálni.

A gázzal működő konvektor már csak azért is elterjedtebb, mert akár az egész lakás befűthető vele, de ne hanyagoljuk el az energiahordozók árát sem. Úgy fogalmaztam, akár az egész lakás, mert legtöbb esetben azért nem a lakás, hanem egy egy szoba, helység fűtése hárul egy konvektorra. Minél nagyobb légteret szeretnénk átmelegíteni, annál nagyobb teljesítményre lesz szükségünk.

A konvektor anyaga szerint

Ha tovább akarjuk jellemezni az olyan weboldalakon, mint a https://www.ventil.hu/konvektor üzletben kapható, leggyakoribb konvektor típusokat, legegyszerűbb az anyagukat megvizsgálni. Létezik lemezes és öntöttvas konvektor. Az öntöttvas a régebbi technológia, mely ugyan drágább a lemezesnél, viszont nem társul a működésével az az idegesítő kattogó hang, ami a lemezek hőtágulásából, majd összezsugorodásából ered. Arról nem is beszélve, hogy sokkal szebb látványt nyújtanak. A lemezes konvektor küllemén még lehetne mit javítani, ugyanakkor a technika folyamatosan fejlődik és igazodik a piac kihívásaihoz.

A konvektor típusa szerint

Ha gáz konvektort használunk, további két részre oszthatjuk a fütőberendezést kéményes és parapetes konvektor készülékre. A jellegzetes parapetet öröklakások, pesti bérházak udvarán, külső falán gyakran láthatjuk. Az elgondolás lényege, hogy a parapeten keresztül be és ki áramló levegőt használja égéshez a konvektor, és ezen keresztül is távozik az égéstermék. Így tagadhatatlan előnye ezeknek a konvektoroknak, hogy nem kell hozzá kéményt bontani.

A kéményes konvektor ezzel szemben a szoba levegőjét használja fel és a kéményen keresztül csak az égéstermék távozik. Ennek van néhány hátránya. Az egyik, hogy kevésbé biztonságos – noha a modern készülékekbe be van építve egy szénmonoxid érzékelő is. A probléma két frontos is felmerül. Az egyik, hogy a szoba levegőjét folyton cserélni kell, hogy ne „szívja el” az összes oxigént a konvektor. Különösen fontos nem megfeledkeznünk erről, ha frissek a nyílászáróink, amik már olyan tökéletesen záródnak, hogy a minimális légcserét sem engedik meg.

A másik gond az a kémény. Hiszen, ha a huzat valamilyen malőr folytán megfordul, az égéstermék egyenes utat kap a lakóhelységbe. A beépített érzékelő persze ezt már szinte teljes bizonyossággal megakadályozza és egy megfelelően kialakított kéménynél ez elő se kéne forduljon, de elméletben nem zárhatjuk ki a lehetőségét.

A konvektor megítélése

A konvektor, főleg a gázkonvektor elég vegyes népszerűségnek örvend. Egyfelől a gáz olcsó fűtőanyag, beszerelni könnyű a parapetes konvektor kifejezetten biztonságos, az elektromos konvektor könnyen megoldható, mobil fűtéskiegészítő is lehet. A legerősebb ellenérv általában az, hogy nem elég egy készülék, ha egy egész otthont szeretnénk kifűteni, és mindegyikben ott feszül egy fűtőszál, vagy a gázvezeték, amit persze meg is kell fizetni. Ez szép és jó, de ki mondta, hogy a konvektor folyamatosan kell, hogy fűtsön? A gyors reakcióidő teszi praktikussá ezt a berendezést, így ha ezt jól ki tudjuk használni, cseppet sem drágább megoldás egy központ fűtésnél.

A konvektort nyugodtan lecsavarhatjuk, ha nem vagyunk otthon, illetve elég csak azokban a helységekben feltekerni, ahol valóban tartózkodunk, a többiben nyugodtan levehetjük: minek fűtés oda, ahol senki sincs? Hősugárzásának hála a konvektor pikk pakk felmelegíti a helységet, nem kell hosszasan várakoznunk. És mint minden fűtés esetében, természetesen itt is igaz, hogy egy jó szigetelés csodákat művel.

Összehasonlítva mondjuk egy kazánnal, az alapműködésén túl – mármint azon túl, hogy fűt – nem használ plusz energiát a készenlétre sem. Egy gázkazán minimálisan áramot is vesz fel, de nem a gázkonvektor esetében. Tekintetbe véve, hogy konvektorral felszerelni egy családi házat mennyivel olcsóbb, érdemes fontolóra venni ezt a technológiát.

Sajnos abban viszont az ellenzőknek van némi igazuk, hogy ez nem a legkörnyezetkímélőbb fűtési módszer. Ellenben az emberi szervezet sokkal inkább tolerálja a hősugárzó meleget, történelmileg a tűz melegére, Nap melegére vagyunk kalibrálva, ez az, amit otthonosnak érzünk. Számos előnye és hátránya mellett azonban a konvektor még mindig egy versenyképes fűtési módszer és alternatíva.